CRISTIAN MANDEAL

DIRIJOR PRINCIPAL

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul la Braşov şi Bucureşti, urmând apoi cursurile de mãiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin şi ale lui Sergiu Celibidache la München. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toatã lumea, cu solişti de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de varã şi a predat cursuri de mãiestrie).
Cristian Mandeal a dirijat în 32 de ţãri şi în 25 de capitale ale lumii. Cariera sa a început cu orchestrele din Târgu Mureş, Cluj şi Bucureşti.
Din 1991 şi până în prezent este Director General al Filarmonicii „George Enescu”. Este şi Director Artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania. Începând din 2005 a devenit dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester. Pânã în 2002 a fost Director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel, iar pânã în 2003 a fost dirijor rezident al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento din Italia.
A fost Director Artistic al Festivalului şi Concursului Internaţional George Enescu, ediţiile 2001 şi 2003. A dirijat balet, precum şi opera Stiffelio de Verdi la Opera de Stat din Viena. A realizat numeroase înregistrãri pe discuri LP şi compact cu muzicã de operã, simfonicã şi de film. A înregistrat, de asemenea, simfonii şi lucrãri vocal-simfonice de Brahms pe nouã CD-uri, lucrãri complete (simfonii, suite, piese concertante şi lucrãri de camerã) de George Enescu, în fruntea Filarmonicii bucureştene, pentru Arte Nova. Pentru Claves a înregistrat lucrãri de Arambarri, Sorozabal, Aita Donostia, ca şi muzicã bascã, pe patru discuri compact, în compania Orchestrei Simfonice Euskadi.
Cristian Mandeal este un promotor al muzicii lui Enescu, un capitol aparte reprezentându-l capodopera Oedipe, dirijatã la Opera Nationalã Românã din Bucureşti, la Deutsche Oper din Berlin şi în versiune de operã-concert la Festivalul Internaţional de la Edinburgh, ediţia 2002.
În ianuarie 2005, la Cagliari, a dirijat premiera italianã şi primele şapte spectacole cu aceeaşi capodoperã enescianã.


CRISTIAN MANDEAL SI ORCHESTRA ROMANA DE TINERET